top of page
IMG_3541_edited_edited.jpg

Lag smart briller!

Har du noen gang hat lyst på googel glasses / smart briller? Men prisen ble for dyr? ka med å lage dine egne! Her får du veiledning og framgangs måte til å lage dine egne smart briller for billig penge og kansje bedre! hehe..


Dette er den første prototypen eg lagde av smart briller:


Smart brillene er utstyrt med: Rasberry pi zero w, som blir sjølve datamaskinen til brillene. Som har både innebygd wifi og bluetooth. Her har eg og brukt en Raspberry Pi zero 1.54inch Game LCD som blir skjermen til brillene som vi ser foran brillene. Eg velkte å bruke værnebriller fordi da kan eg bruke dem til mye mer om eg skal bruke dei til arbeid, med lodde stasjonen eller lignende. bak brilleglassene ligger et forstørelses glass/ linse som gjør at pixelene i pc-skjermen ikke blir uklare men heller blir tilpasset mitt syn, (NB. viss du ikke bruker linse kommer du ikkje til å se teksta på den lille skjermen og du kan ødelegge synet ditt) Eg har og bygd inn et Rasberry pi kamera, som gjer at eg kan ta bilder eller video opptak om eg ønsker det eller bruke brillene til annsikt gjennkjenning. Til å kontrollere alt bruker eg et mini bluetooth tastatur med innebygd mus som er lett og ta med seg.


Dette trenger du:


Rasberry pi zero w ( her er en link til et starter kit, som har alt du trenger bortsett fra strøm kabel https://www.amazon.com/Vilros-Raspberry-Starter-Power-Premium/dp/B0748MPQT4/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=raspberry+pi+zero&qid=1620229842&sr=8-3


lcd skjerm til rasberry (eg bruker denne Rpi gaiming skjermen : https://www.aliexpress.com/item/32970035492.html


SD-kort Minimum 16 GB +


Kabler: Du kommer til å få bruk for mange kabler for å koble signalet mellom skjermen og Rpi zeroen, du har og muligheten til å koble skjermen direkte på zeroen, men det vil tynge brillene og det blir tongvint for deg og bruke brillene, anbefaler kabler https://www.amazon.com/EDGELEC-Breadboard-Optional-Assorted-Multicolored/dp/B07GD2BWPY/ref=sr_1_4?crid=3HW811S1VQMIP&dchild=1&keywords=arduino+wires&qid=1620229939&sprefix=arduino+w%2Caps%2C276&sr=8-4


Kamera modul: Eg bruker Rasberry camera modul, her finnest det to ulike varianter! Vanlig kamera og nattkamera, anbefaler vanlig https://www.amazon.com/Arducam-Raspberry-Camera-Module-Megapixel/dp/B083BHJZ16/ref=sr_1_6?dchild=1&keywords=camera+module+rpi+zero&qid=1620232349&sr=8-6 NB! Rasberry pi zero kan kun bruke en Pi Zero Cable! (den gul/oransje kabelen)


Natt kamera : Noir Camera Module V2 ( du finner begge på linken)


Bluetooth tastatur eller vanlig, du kan bruke et vanlig tastatur det viktigaste er at det funker til Rpi-en.


Briller, bruk akurat dei brillene du ønsker om det er, gamle lesebriller, ski briller eller værnebriller du bestemmer!


Framgangsmåte:


Nå som du har alle delane foran deg, kan du starte med å instalere Rasberri pi Os-et. Det vil si at du må laste ned linux / opprativsystem på selve rasberryen.

Tips: om du bruker en annen type skjerm, og ikke har riktig inch, så kan du gå inn på nettsida der du kjøpte skjermen og det vil stå en innstalasjon/ info om skjermen nederst på nettsida.

Eg bruker en 1.54inch skjerm, så eg kommer til å gi eksempel ut i fra det.


Gå inn på denne linken og last ned opprativsystemet du ønsker. Her kan du velge mellom vanig Linux / Raspbian Images eller Retropie Images. Nedlastingen kommer til å ta litt tid, mulig to timer så ha tolmodighet.

http://spotpear.com/index.php/index/study/detail/id/65.html


Når du har fått nedlastingen, laset du ned programmet til Rasberry pi. Nå kan du sette inn et SD- kort og og legge inn nedlastingen du lasta ned fra nettsida.

Når du er ferdig med innstalasjonen kan du beggyne og koble kabler eller plasere LCD skjermen over rasberry pi zeroen. Før du skrur på strømtilførselen til rasberryen, bør du koble mus og tastatur til rasberryen først. når alt er klart kan du skru på rasberryen, det vil ta noen minnutter før skjermen er klar, den kommer til å lyse opp og det vil komme opp bilde på skjermen etter en stund.
Nå som du har fått opp skjermen er alt klart! om du ønsker å rotere skjermen 180 grader eller 90 grader kan du gå inn i terminalen og skrive inn denne koda.


sudo nano /boot/config.txt

Og velge en av desse linjene.


0 = den orginal skjerm

1= 90 grader

2= 180 grader

3=270 grader


display_rotate=0
display_rotate=1
display_rotate=2
display_rotate=3

Etter du har skrevet inn linja trykker du CTRL-X , Y og ( Enter) da vil du lagre fila, og velg ja eller nei. Etter dette må du reboote rasberryen.Da legger du inn denne:


sudo reboot

Etter at skjermen er satt opp er det bare og ferdigstille smart brillene dine med dei fungsjonane du ønsker! :D


Her er en link til kobling av kamera modulen:

https://picamera.readthedocs.io/en/release-1.13/quickstart.html


Lykke til!

54 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2 Post
bottom of page