top of page
IMG_3541_edited_edited.jpg

Bli kjent med Arduino:


Arduino er et utviklings kort som f.eks. (Arduino uno) som blir programert i programet (Arduino IDE). Det fine med Arduino er at om du er nybegynner eller erfaren innenfor programering finst det mange ulike elektronikk prosjekter som passer akurat for deg. Om du vil bygge prosjekter innenfor robotikk, radiostyrte biler eller klokker. Det er bare fantasien som setter grenser på ka du kan bruke programering til til å skape dine egne prosjekter.


Er du nybbegynner har youtube mange gode introduksjons videoer på å starte med arduino eller og få innspirasjon til dine neste elektronikk prosjekt.




Fakta om Arduino:

Arduino er et utviklings kort, som har en innebygd microkontroller. En microkontroller er liten datamaskin som inneholder en prossesor, med minne/(lagringsplass ) og ulike inn og utganger. Det finnes mange ulike varianter av Arduino og alle moddelene har ulik prossesor, minne og inn og utganger.


Her er ulike varianter av Arduino utviklingskort, som blir brukt til ulike elektronikk prosjekter.

For å samenkoble Arduinoen og pc-en trenger du en Arduino kabel, en USB 2.0 Cable Type A/B, som kommer i to varianter vanlig og micro, kommer an på ka type utgang utviklings kortet ditt har.






Her er ei oversikt over utviklingskortet (Arduino uno) med alle inn og utganger.

Arduino IDE er et data program som du bruker til å programere og overføre kodene dine dine til Arduinoen din.


Oversikt over alle inn og utganger på utviklingskortet (arduino uno)

Arduino IDE

Du kan laste ned Arduino IDE på heimesida til https://www.arduino.cc/en/software . På heimesida finner du og mange nybbegynner tips og innspirasjon til prosjekter https://www.arduino.cc/ .


Slik ser Arduino IDE ut når du opner programmet: Her finner du en værktøyslinje øverst i venstre hjørne og i høgre hjørne finner du seriell overvåker. Du har og allerede fått satt inn void setup og void loop




Oversikt over verktøymenyen

Seriell overvoker: finner du opp i høgre gjørnet med ( X ) dette er en fungsjon som overvoker om det er en feil i kodinga di. Og om det er det vil den gi tilbakemelding om kor i kode linja feilen ligger. Om du får opp en rød feilmelding.


Seriell overvåker

// (komentar) som kommer i grå tekst, som beskriver kva du utfører i koden og kva fungsjon den har og gjør. Slik at om du laster opp koden din kan andre fårstå kva du har gjort i den for å forstå din eller andres koding bedre)



Eksempel på oppsett av blink_fungsjonen

Arduino skisser:


Norsk NB! dette er bare en oversjettelse for å gi deg en norsk forståelse, desse skissene bli ikke godkjent om du setter dei inn på norsk i Arduino IDE!!


innstallasjonen kjøres en gang, når programmet først kjører.

loop løpes om og om igjen, for alltid.

digitalWrite skriver til en av Arduino-pinnene.

forsinkelse venter i mange millisekunder (tusendels sekund) før du forsetter programmet.

delay (tid) 1000 ms (milli sekund)


Arduino skisser på: Engelsk (orginal)




Om du vil lære deg Arduino:

Så har programmet innebygde skisser av eksempler til ulike arduino prosjekter! Som du kan utforske! Men annbefaler å skrive av koden ikke KLIPP OG LIM! For du lærer best med å skrive kodene sjøl!


For å finne eksempel skissene trykker du på: Fil-Eksempler- (velg skisse/prosjekt)






Trykk på : Fil -Eksempler - (velg prosjekt)
Eksempler fungsjonen














Prototyping og testing:




Arduino IDE er kodedelen, men viss du skal prototype Blink fungsjonen, kan du gå til nettsiden: https://www.tinkercad.com/dashboard?type=circuits&collection=designs og desaine F.eks. blink fungsjonen og teste om det vil fungere, viss ikke kan du forandre på kodene i arduinoen før du fullfører hele prosjektet og finner en feil.


Her vil du finne alt fra 3D modulering, blokk kode og prototyping med komponenter du kan bruke i programmet. Programmet er lett og forstå og du finner en verktøys meny i hørnet med alle komponentene du trenger.



Du kan og prototype med et breadboard sammen med elektriske koponenter


Prototyping med breadboard



Om du vil vite mer innformasjon på norsk om Arduino kan du gå til netsida til Kjell o Company fakta artikkel om arduino: Link https://www.kjell.com/no/kunnskap/hvordan-virker-det/arduino/introduksjon/hva-er-arduino-og-genuino


Eg har foreksempel brukt arduino i Vaffelroboten min:




Lykke til med Arduino prosjekt! :D



87 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2 Post
bottom of page